DEÜ’den Örnek İş Birliği: ‘Sakin Hayat’ Projesinde İmzalar Atıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kalp hastalıklarına yönelik anlamlı bir sağlık projesini hayata geçirmek için ilk adımı attı. DEÜ Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Cana Can Kat’ adlı örnek proje kapsamında çalışmalara başlayan DEÜ Rektörlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi, kalp damar risk profillerini ve kalp damar hastalıkları sıklığını belirlemeye yönelik sağlık taramaları yapacak. Orta yaşlı popülasyonda hipertansiyon. Tanı ve tedavi süreçlerini de kapsayan projeyle ilgili protokol imza töreninde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Başta Kiraz. Gerekirse bu süreyi uzatacağız. Projemiz diğer bölgelere de örnek teşkil edecek” dedi.
Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kalp hastalıklarına yönelik sağlık projesini hayata geçirmek için ilk adımı attı. DEÜ Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Cana Can Kat’ adlı örnek proje kapsamında çalışmalara başlayan DEÜ Rektörlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi iş birliğiyle kalp damar risk profillerinin ve hipertansiyon sıklığının belirlenmesi Kiraz’da yaşayan orta yaşlı (40-80) nüfusta. kimlik tespiti için sağlık taramaları yapacaktır. Teşhis ve tedavi süreçlerinin yer aldığı proje ile ilgili DEÜ Rektörlük Binası’nda düzenlenen protokol imza töreni; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. M. Emre Erkuş, DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Asım Oktay Ergene, DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. .
PROJE ÖRNEK OLACAK
Protokol töreninde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, farklı bölgelere örnek olacak bir sağlık projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Rektör Hotar, “Kiraz’da hayvan barınağımızın açılışı sırasında bu yönde aldığımız talebi hızlıca sonuçlandırmak istedik. Hemen İl Sağlık Müdürümüzle iletişime geçtik ve durumu anlattık. Tıp Fakültemiz tarafından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi iş birliği ile hazırladığımız ‘Cana Life Kat’ projemiz kapsamında kalp hastalıkları risklerinin tespiti, tarama, teşhis ve tedavisini içeren değerli bir süreci başlattık. ilçemizde yaşayan orta-ileri yaş grubu için.
DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜNDE İMZALANDI
Kalp hastalıklarına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın belirlenmesi açısından değerli olan projenin Dünya Hipertansiyon Günü’nde hayata geçirilmesinin tesadüf olmadığını belirten Rektör Hotar, protokolün hem bilimsel, hem insani hem de şifa verici olduğunu vurguladı. bakış açıları. Rektör Hotar, “Tarafların projeye çok pahalı katkıları oluyor. DEÜ olarak bu anlamlı günde imzalanan projenin bilimsel altyapısını hazırlamak, etik kurul kararı almak, projenin hayata geçmesi için gerekli altyapıyı sağlamak ve elde edilecek bilgileri bilimsel makalelerde kullanmakla sorumluyuz. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak toplum yararına çalışmayı misyon edinmiş bir yükseköğretim kurumuyuz. Bu şekilde amacımıza uygun bir uygulama örneği daha göstermiş oluyoruz. Projeye hızlı katkılarından dolayı İl Sağlık Müdürümüze, Belediye Başkanımıza ve Araştırma ve Uygulama Hastanemizin ücretli öğretmenlerine teşekkür ederiz.”
Türkiye RİSK ALTINDA
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her 10 kişiden 3’ünün hipertansiyon hastası olarak kayıtlara geçtiği bilgisini paylaşan Rektör Hotar, “Kalp ve damar hastalıkları (KVH) tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. tanı ve tedavide büyük gelişmeler. Küresel bir sorun olarak değerlendirebileceğimiz bu hastalıkta ülkemiz de yüksek riskli bölgede yer almaktadır. Altı hafta sürmesi planlanan projemiz kapsamında ilk etapta 650 Kirazlı hemşehrimize bu hizmeti vereceğiz. Gerekirse bu süreyi uzatacağız” dedi.
ERKEN TANI DEĞERİNE DİKKAT
Protokol töreninde konuşan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Kiraz’da 40 yaş üstü yaklaşık 21 bin kişinin yaşadığı bilgisini paylaşarak, “İlçedeki bu vatandaşların hastalıklarının teşhisinde gecikme olabilir ve bu vatandaşların tedavilerine başlanır.” riskli durumlarla karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla bu noktada erken teşhisin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu örnek projeye katkılarından dolayı DEÜ Rektörü Prof.
İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş, imza töreninde yaptığı konuşmada tüm paydaşlarıyla birlikte projenin kapsamından ve değerinden bahsederek, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a ve DEÜ Tıp Fakültesi bilim insanlarına teşekkür etti. Protokol konuşmalarının ardından projeye imza atıldı ve kurum temsilcileri birbirlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı