Ekonomi

Yen toparlanırken Euro bölgesi enflasyon verileri odak noktasında

Avrupa ve küresel piyasalar, Nisan ayı Euro bölgesi enflasyon rakamlarının açıklanacağı önemli bir güne hazırlanıyor. Bu gelişme, özellikle Japon yenindeki dalgalanmalar nedeniyle yüksek volatilite ile başlayan bir haftada gerçekleşti. Dolar karşısında %10’dan fazla değer kaybeden yen, Japon yetkililerin olası bir müdahalesine ilişkin spekülasyonlara yol açtı.

Pazartesi günü yen, Japonya’nın müdahalesinden şüphelenilmesinin ardından 154,40 seviyesine kadar yükseldi ve Nisan 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan dolar başına 160 seviyesini aşarak 34 yılın en düşük seviyesinden geri döndü. Salı günü itibariyle yen 157 civarında işlem görüyordu.

Spekülatörler yene büyük bir ilgi gösterdi ve son ABD düzenleyici verileri Haziran 2007’den bu yana en büyük net kısa yen pozisyonunu ortaya koydu. Tokyo’nun olası müdahalesinin etkinliği tartışılmaya devam etse de, analistler Japonya ve ABD arasındaki getiri farkına atıfta bulunarak bu tür eylemlerin bazı faydaları olabileceğini savunuyor.

Yatırımcılar ayrıca Çarşamba günü Federal Rezerv’in politika kararını bekliyor. Fed’in faiz oranlarını sabit tutması ancak Mart ayına ilişkin son enflasyon verileri ışığında şahin bir ton benimsemesi bekleniyor.

Buna karşılık, Avrupa’da enflasyonun Nisan ayında %2,4 ile sabit kalması beklenirken, piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl 67 baz puan faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor ki bu rakam Fed’den beklenen 35 baz puanın neredeyse iki katı.

Kurumsal haberlerde HSBC, son beş yılda bir dizi küresel varlık satışıyla bankaya liderlik eden CEO’su Noel Quinn’in emekli olduğunu duyurdu.

Salı günü izlenecek önemli ekonomik olaylar arasında Nisan ayı Euro bölgesi enflasyon raporu, Mart ayı Alman perakende satış verileri ve Mart ayı Fransız üretici fiyatları yer alıyor. Ayrıca, Volkswagen (ETR:VOWG_p), Mercedes-Benz (OTC:MBGAF), Banco Santander (BME:SAN), Deutsche Lufthansa (ETR:LHAG) ve Adidas (OTC:ADDYY) gibi büyük şirketlerden kazanç raporları bekleniyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu