Bu meyveyi yanlış tüketmek size zarar verebilir! Anında zehirler…
Tükettiğimiz besinlerin doğal ya da yapay olması, onları her zaman ve istediğimiz gibi tüketeceğimiz anlamına gelmez.
Özellikle bazı kronik hastalıklar için ilaç kullanıyorsanız bu daha da önemlidir.
Bahsedeceğimiz meyveyi hastalıklara karşı daha dayanıklı olabilmek için özellikle kış aylarında tüketmeye çalışsak da fazlalığı ve tüketim sırası önemlidir.
En ufak bir hata ölüme yol açabilir ve ciddi hasara neden olabilir. Bahsettiğimiz meyve kışın en çok tüketilen meyvelerden biri olan greyfurttur.
İlaç kullanırken greyfurt tüketmeyin
Greyfurt da tıpkı portakal gibi birçok vitamin içerir ve fiziksel görünümde değişiklik yaratan en güçlü takviyelerden biridir.
Peki greyfurtun verdiği zarar onun zehirli etkisini örter mi? Tabii ki hayır. Greyfurt birçok ilaçla etkileşime girebilen bir meyvedir.
Suyunu içmek, yemek kadar masum değildir.
Yanlış tüketildiği takdirde organ yetmezliğinden ölüme kadar ciddi hasarlara neden olabiliyor.
Greyfurtu bu kadar tehlikeli yapan şey nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Greyfurt furanokumarin adı verilen bir madde içerir.
Bu da greyfurttan önce alınan ilaçların vücutta çözünmesini engeller.
Vücutta bulunan enzimler ilaçları parçalayamaz, parçalanamayan ilaçlar ise vücuda katkı sağlayamaz ve zarar verebilecek aşamaya geçer.
Vücuda girdikten sonra bağırsaklarda parçalanması gereken ilaçlar greyfurtun etkisiyle karaciğer, böbrek ve diğer organları kullanılamaz hale getirir.
Bu ilaçların ne olduğu hala araştırılıyor olsa da kolesterol düşürücü, tansiyon ve kanser ilaçlarının greyfurt ile etkileşime girerek vücuda fayda yerine zarar verdiği biliniyor.
Bu nedenle bu ilaçları tükettikten hemen sonra greyfurt tüketmek çok tehlikelidir.
Sağlıklı kal!